۹۲/۴درصد مادران روستايي يزد، مصرف نمك را عامل اصلي فشار خون ميدانند
استاديار دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد گفت: ۹۲/۴ درصد مادران روستايي اين استان، مصرف زياد نمك را عامل اصلي پرفشاري خون ميدانند.
دكتر سعيد مظلومي روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود:
اين شاخص بر اساس تحقيقات انجام شده بر روي ۳۶۳نفر از مادران زير پوشش مراكز بهداشتي درماني روستايي استان يزد انجام شد.
به گفته وي مطالعه انجام شده از نوع توصيفي و مقطعي و از طريق پرسشنامه انجام شد و افراد مورد مطالعه به روش نمونهگيري آسان انتخاب شده بودند.
او اظهار داشت: در اين تحقيق كه با همكاري من وچندكارشناس آموزش بهداشت اين دانشگاهانجام شد مشخص گرديد ۸۴درصد مادران، استرس و فشارهاي رواني را ديگر عامل موثر بر اين بيماري ميدانند.
به گفته وي، چاقي، ارث، ديابت، سيگار، مصرف بيرويه دارو، قهوه و قرصهاي پيشگيري از بارداري نيز به ترتيب ۱۷/۱ ،۳۲/۲ ،۳۹ ،۴۰ ،۶۵/۵ ،۸۰/۱و ۱۶/۹ درصدعوامل موثر بر فشارخون از ديدگاه مادران روستايي استان يزد بوده است.
اين كارشناس گفت: به عقيده مطالعهشوندگان ، فشارخون بر سكته مغزي ۷۶/۱ درصد و بر حمله قلبي ۷۳/۸درصد تاثيرگذار است.
همچنين اين بيماري، ۴۵درصد برنارسايي قلبي، ۴۳/۵درصد بر اختلالات بينايي و ۴۲/۱درصد بر اختلالات كليوي موثر است.
وي ميزان شيوع فشار خون در كشور را ۱۱/۵درصد و در استان يزد ۱۹/۳درصد ذكر كرد و افزود: بيشترين ميزان شيوع اين بيماري در كشور، مربوط به استان يزد است.
اين استاديار دانشگاه اضافه كرد: بر اساس پژوهش انجام شده، ۱۹/۶درصد مادران در استان يزد، گرفتاريهاي روزمرهزندگي را عامل موثر در عدم كنترل مرتب فشارخون اعلام كردند.
دكترمظلومي افزود:اين افراد ۱۱/۶درصد خستگي و بيحوصلگي،شش درصد نداشتن هزينه، ۴/۷درصد كمي وقت، ۳/۶درصد عدم دسترسي به پزشك و بقيه،ساير عوامل را در كنترل نكردن مرتب فشار خون دخيل دانستند.
بر همين اساس، ۶۸/۳درصد مادران درباره فشارخون "آگاهي متوسطي" داشتند، ۲۳/۱درصدآنها"آگاهي خوب" و بقيه "آگاهي كمي" داشتنديااصلا آگاهي نداشتند.
منبع ۴۷/۵درصد افراد مورد مطالعه براي كسب اطلاعات فشارخون، صداو سيما و رسانهها است و پرسنل بهداشتي، پزشكان و اطرافيان، ساير منابع اين افراد بودند.
ميانگين سني مادران مورد تحقيق، ۳۸/۷سال بود و ۸۴/۸درصد آنها خانه دار بودند، ۴/۱درصد آنها داراي تحصيلات دانشگاهي و ۳۶/۶درصد تحصيلات ابتدايي داشتند.
۹۷درصد مادران از مزيتهاي اندازهگيري مرتب فشار خون آگاهي داشتند و ۹۱ درصد آنان از چهار علامت عمده فشار خون بالا يعني سرگيجه، سردرد، تاري ديد و تبش قلب، فقط يك يا دو مورد آن را ميدانستند.
۹۱درصد مادران مورد مطالعه، فشارخون را براي سلامتي، خطرناك ميدانستند و ۴۷درصد آنها ابتلاي خود به اين بيماري را جدي تلقي نموده بودند.
۷۱/۹درصد آنها در شش ماه گذشته، فشارخون خود را اندازهگيري كرده بودند اما ۶۸درصد آنها فشار خون خود را به طور مرتب اندازهگيري نميكردند كه علت اصلي آن را مسائل روز مره، خستگي و بيحوصلگي اعلام كردند.
از بين مادران مورد بررسي، فقط ۳۰درصد آنها ورزش روزانه ميكردند كه از اين تعداد نيز ۸۲/۷درصد پياده روي ميكردند.
۵۶/۶درصد آنها مراجعه به درمانگاه و ۴۶/۴درصد مراجعه به پزشك را مكانهاي مراجعه خود در صورت ابتلا به اين بيماري اعلام كردند و ۷/۲درصد گفتند به درمان سنتي ميپردازند و يا به جايي مراجعه نميكنند.
دكتر مظلومي اظهارداشت:پرفشاري خون يكيازمهمترين عوامل بروز بيماريهاي قلبي وعروقي است و شايعترين عامل بروزسكته مغزي و نارسايي كليوي به شمار ميرود.
اين متخصص اظهار داشت: بيماري پرفشاري خون، قبل از بروز عوارض بالاي آن، به طور كلي بدون علامت است و اين مهمترين مانع در تشخيص كنترل آن است.
او گفت: استان يزد با توجه به دارا بودن بيشترين شيوع آن در كشور به توجه بيشتري نياز دارد.
وي تصريح كرد: نكتهاي كه در جامعه ايران، حائز اهميت است و ميتواند راهگشا باشد وجود خانههاي بهداشت و حضور بهورزان است كه دسترسي به خدمات و اطلاعات را آسان تر از جامعه شهري ساخته است.
حدود يك چهارم جمعيت ۹۹۰هزار نفري استان يزد در يكهزار و ۳۰۰روستاي داراي سكنه زندگي ميكنند.
یزدفردا -ایرنا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024